O školi

Glazbena škola mjesto je susreta djeteta s umjetnošću. Glazba oplemenjuje čovjeka, a osim učenja sviranja instrumenta, svaki učenik kroz glazbeno obrazovanje istodobno razvija radne navike, komunikacijske vještine i emocionalnu inteligenciju.

Glazbena škola Vatroslava Lisinskog u sustavu Ministarstva znanosti i obrazovanja te pri Agenciji za odgoj i obrazovanje upisana je kao srednja umjetnička škola, a njezin je osnivač Grad Zagreb. Sukladno nastavnom planu i programu Škola provodi osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje, a tome valja pridodati i jednogodišnje programe glazbenog vrtića i početničkog solfeggia. Osim što je jedna od najvećih i najstarijih glazbenih škola u Hrvatskoj, jedna je od rijetkih čiji rad obuhvaća sve obrazovne programe osim harmonike, tambure i mandoline.

Tko sve može upisati školu?

Glazbenu školu Vatroslava Lisinskog mogu upisati djeca već u dobi od 5 godina, koja se s glazbom upoznaju kroz program glazbenog vrtića, a ona nešto starija (7 godina) za formalno obrazovanje pripremaju se na nastavi početničkog solfeggia.

U redovan program osnovne glazbene škole učenici se upisuju od 7. do 9. godine nakon položenog prijemnog ispita, kojim se testiraju sluh, ritam i memorija. U srednju školu učenici se upisuju nakon završene osnovne glazbene škole te položenog prijemnog ispita.

Glazbeno obrazovanje iznimno se može započeti i u kasnijoj životnoj dobi, kada se u dvogodišnji program pripremnog obrazovanja, koji prethodi srednjoj školi, mogu upisati programi oboe, klarineta, fagota, saksofona, roga, trube, trombona, tube, udaraljki, kontrabasa, solo pjevanja i teorijskih glazbenih predmeta.