Tko se sve može upisati u glazbenu školu?

Kandidati najmlađe dobi - od 4 do 6 godina - upisuju se u GLAZBENI VRTIĆ, u kojem kroz igru i zabavu upoznaju glazbu i glazbala.

Oni malo stariji - od 6 do 8 godina - upisuju se u POČETNIČKI razred, u kojem još nema nastave glazbala, a učenike se priprema za glazbeno školovanje, upoznaje s glazbalima i slično.

U OSNOVNU GLAZBENU ŠKOLU upisuju se učenici koji su završli prvi ili drugi razred općeobrazovne škole ili mlađi (od 7 do 9 godina), nakon jednostavne provjere psihofizičkih i osnovnih glazbeničkih sposobnosti. U osnovnoj se glazbenoj može naučiti svirati flautu, gitaru, glasovir, harfu, klarinet, obou, saksofon, trubu, violinu i violončelo. Osnovna glazbena škola traje 6 godina, a stečene vještine mogu se dalje usvršavati u SREDNJOJ ŠKOLI.

Srednja glazbena škola traje 4 godine. Nju se može polaziti paralelno uz gimnaziju ili koju drugu srednju školu, a učenici sigurni da će im glazba biti životni poziv mogu uz stručne glazbene nastavne predmete upisati i općeobrazovne u tzv. muzičkom razredu te steknuti završnu svjedodžbu IV. stupnja obrazovanja u glazbenoj umjetnosti određenog profila i zanimanja. Promakne li vam upis u osnovnu glazbenu školu, u dobi od 12 do 15 godina može se upisati prvi od dva PRIPREMNA RAZREDA za upis u SREDNJU GLAZBENU ŠKOLU, za ova glazbala: fagot, harfu, klarinet, kontrabas, obou, rog, saksofon, tubu, trombon, i udaraljke. Programom pripremnih razreda odrasliji i motiviraniji učenici nadoknađuju osnovnu glazbenu školu, koje za neka glazbala (kontrabas, tubu, fagot i udaraljke) niti nema.

Orgulje upisuju učenici nakon završene osnovne škole glasovira.
Violu mogu upisati učenici nakon završene osnovne škole violine.
Pjevanje upisuju kandidati s navršenih 17 godina.

Kandidati zainteresirani za glazbenu teoriju, uz koju je obvezna nastava glasovira, upisuju se u dobi od 12 do 15 godina u pripremni razred odjela za glazbenu teoriju. Na taj se odjel, kojim se priprema za studij muzikologije, glazbene teorije, kompozicije i dirigiranja, mogu upisati i učenici sa završenom osnovnom školom glasovira ili kojega drugoga glazbala, kao i svi kandidati koji na prijamnom ispitu pokažu potrebnu vještinu sviranja glasovira.O nama - Uvod

Tko se sve može upisati u glazbenu školu?

Briga o iznimno nadarenim i zainteresiranim učenicima,

Usmjeravanje posebne pozornosti na glazbenu teoriju,

Briga o priručnicima za glazbeno obrazovanje


Sva prava pridržana Glazbena škola Vatroslava Lisinskog
Web design & hosting Tramot